עפ”י חוק דמי מחלה התשל”ו 1976 כל עובד זכאי על פי חוק לקבל ממעבידו תשלום בעד תקופה בה נעדר מעבודתו עקב מחלה של העובד עצמו, או אחד מבני משפחתו (בן זוג, ילד, הורה- בהתאם לתנאים בתקנות). הזכאות לדמי מחלה הינה עד יום וחצי לכל חודש עבודה, וקיימת אפשרות לצבירה של עד 90 ימים על פי החוק.
בגין יום המחלה הראשון: 0%
בגין יום השני והשלישי: 50%
בגין יום המחלה הרביעי ואילך: 100%
יצוין כי במקומות עבודה מסויימים קיים נוהג לשלם תעריף של 100% עבור ימי מחלה החל מיום ההיעדרות הראשון.
היעדרות בשל מחלת הורה – ניתן לזקוף 6 ימי מחלה בשנה, על חשבון ימי המחלה הצבורים בגין מחלת הורה שלו או של בן זוגו שמלאו לו 65 שנים, ובלבד שבן זוגו עובד ולא נעדר מעבודתו מכוח זכאותו לחוק זה, ובתנאי שההורה שחלה הפך להיות תלוי לחלוטין בעזרת הזולת לפעולות יום יומיות.
היעדרות בשל מחלת בן זוג – ניתן לזקוף 6 ימי מחלה בשנה, על חשבון ימי המחלה הצבורים בגין מחלת בן זוג שחלה והפך להיות תלוי לחלוטין בעזרת הזולת לפעולות יום יומיות. במקרה של מחלה ממארת של בן הזוג ניתן לזקוף עד 60 ימי מחלה בשנה על חשבון ימי המחלה או החופשה הצבורים של העובד, לפי בחירתו.
היעדרות בשל מחלת ילד – ניתן לזקוף 8 ימי מחלה בשנה, על חשבון ימי המחלה הצבורים בגין מחלת ילד שלא מלאו לו 16 שנים, בתנאי שבן זוגו לא נעדר מעבודתו מכוח חוק זה. במקרה של הורה יחיד או החזקה בלעדית של הילד ניתן לזקוף עד 16 ימים בשנה. במקרה של מחלה ממארת של הילד ניתן לזקוף 90 ימי מחלה, ובמקרה של הורה יחיד או החזקה בלעדית ניתן לזקוף עד 110 ימים בשנה. עובד שהוא הורה של אדם עם מוגבלות, ועבד שנה לפחות אצל אותו מעסיק או באותו מקום עבודה, זכאי לזקוף עד 18 ימים בשנה של היעדרות על חשבון תקופת המחלה הצבורה שלו או על חשבון ימי החופשה המגיעים לו, לפי בחירת העובד, לצורך מתן סיוע אישי שמחייב היעדרות כאמור, לאדם עם המוגבלות- היעדרות זו תזכה בתשלום דמי מחלה בשיעור 100% מהיום הראשון. במקרים מסוימים זכאי אותו עובד לזקוף 18 ימי היעדרות נוספים (38 ימים לשנה).
ימי מחלה נוספים– היעדרות בשל היריון, לידה או הפלה – עד 7 ימי מחלה, היעדרות בשל טיפולי פוריות- עד 16 ימי מחלה (לעובדי 5 ימים בשבוע)/20 ימי מחלה (לעובדי 6 ימים בשבוע) לכל סדרת טיפולים (עד 4 סדרות בשנה).
* לא ניתן לפדות את ימי המחלה (כמו את ימי החופשה) בסיום העבודה. * המעסיק רשאי לבדוק את אישורי המחלה באם יש לו ספק בדבר אמיתותם. * ימי מחלה בזמן ימי חופשה ייחשבו כימי מחלה ולא ייגרעו ממכסת החופשה. * לא ניתן לתת הודעה מוקדמת לפיטורים במהלך ימי המחלה. *עובד יכול לחפוף בין ימי מחלה להודעה מוקדמת להתפטרות שמסר טרם מחלתו. * באם העובד עבד במהלך ימי המחלה בעבודה אחרת המעסיק רשאי לא לשלם דמי מחלה.