חוק פיצויי פיטורים ותקנותיו אינם קובעים חובה למעסיק לתת לעובד מכתב פיטורים בכתב.
מכתב פיטורים מהווה ראיה לכך שהעובד פוטר לצורך הצגתו לגורמים שלישיים.
החובה על המתפטר או המפטר עפ”י סעיף 2 לחוק הודעה מוקדמת תשס”א 2001 היא לתת את ההודעה המוקדמת בכתב שתציין את יום ההודעה ויום הכניסה לתוקף של ההודעה.
כמו כן , עפ”י סעיף 8 לחוק הודעה מוקדמת, הן במקרה של פיטורים והן במקרה של התפטרות, על המעסיק לתת לעובד בסיום עבודתו אישור בכתב על תחילתם וסיומם של יחסי עובד מעביד.
הסעיף אף קובע קנס עונשי למעסיק שאינו נותן לעובד אישור כאמור, עד תום ארבעה עשר ימים מיום העבודה האחרון של העובד או עד תום שבעה ימים מיום דרישת העובד בכתב, לפי המוקדם מביניהם.
נהוג לציין במכתב הפיטורים את סיבת הפסקת העבודה אך הדבר עלול להיות בעוכרי המעסיק כאשר הסיבה הרשומה היא מסווה לסיבה אחרת ועלולה להיחשב כפיטורים שלא כדין.
כמו כן, מעסיקים הוגנים מוסיפים דברי שבח והצלחה להמשך הדרך לשם סיום יחסי העבודה בטעם טוב, וכן לעתים אף מאפשרים לעובד לבחור האם הוא מעוניין לעבוד את תקופת ההודעה המוקדמת או לקבל שכר חלף הודעה מוקדמת.
עב’ (י-ם) 1644/01 מרים דבש נ’ אגודת חב”ד, 02.06.05:
“התובעת פנתה לנתבעת בבקשה שתעביר לה מכתב פיטורין ואף פנו אל הנתבעת גורמים מהמוסד לביטוח לאומי לברר את פשר העניין אולם הנתבעת המשיכה בהתעקשותה שלא להעביר לתובעת מכתב פיטורים ואף הצהירה כלפי המוסד לביטוח לאומי כי התובעת התפטרה מיוזמתה מעבודתה. לאור כל האמור לעיל בדין טוענת התובעת כי על הנתבעת לפצותה בגין אובדן תשלום דמי אבטלה וכפי שצירפה את המסמכים הרלוונטיים המפרטים את הסכום המדויק של דמי האבטלה שהפסידה ובסך הכל זכאית התובעת לתשלום בסך של 8,527 ₪.”
ע”ע 209/06, ע”ע 212/06- ימית א. ביטחון (1988) בע”מ נ’ אלי אפרים, מיום 12.11.2008- במקרה דנן תביעה זו נדחתה בשל אי הוכחת העובדים נזק קונקרטי בשל אי קבלת המכתב.